IP Telefon Nedir? | KobiKom A.Ş.

IP Telefon Nedir?

IP Telefon Nedir?

VoIP teknolojisi ile çalışan telefonlar genel olarak IP telefon olarak adlandırılır. Diğer yandan SIP ya da internet telefonu olarak da bilinirler. IP internet protokolü, VoIP IP üzerinden ses iletişimi, SIP ise oturum başlatma protokolü demektir. VoIP iletişiminin kurulması için cihazlar arasındaki iletişimi sağlayan global bir protokol olma özelliğine sahiptir.


Eskiden evlerde kullanılan telefonlara analog telefonlar denilirdi. Günümüz teknolojisinde bu telefonlardan farklı olarak IP iletişimi tüm cihazlara yansımış olup telekomünikasyon dünyası da IP ile iletişim sağlamaya başlamıştır. Eski zamanlarda kullanılan bakır telefon kablolarının yerine internet ve veri hatları üzerinden ses, görüntü, medya ve faks iletişiminin sağlanması mümkün olmaktadır. Bu noktada hayatımıza giren IP telefonlar getirdikleri teknolojik yenilikler sayesinde haberleşme dünyasında büyük bir devrime imza atmışlardır. Genel olarak verimliliği artırma amacıyla tasarlanmış olduklarından çok avantajlıdırlar. 


IP Telefon ile Analog Telefon Arasında Ne Farklar Vardır?


Analog telefonlar ilk zamanlarda yalnızca çevirilen numara ile çağrı kurup ses iletişimini sağlarlardı. Daha sonra yaşanan gelişmeler sonucunda analog santraller kabiliyetlerine göre çağrı transfer etme ve çağrı bekletme özelliklerine sahip oldular. Ancak bu günümüz teknolojilerini yakalamaları için yeterli olmadı. 


Analog telefonların yapısı gereği iki bakır telden oluşan telefon kablolamasına ayrıca ihtiyaç duyulmaktadır. Analog telefonların bu hatlar olmadan çalışması mümkün değildir. Bunun yanı sıra her bir telefon numarası diğer bir deyişle telefon hattı için bir telefon kablosuna ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer bir işletmede 10 tane telefon numarası varsa o işletmeye 20 adet bakır tel kablo bağlanmalıdır. İşletme içinde çalışan ve masa telefonu kullanan herkes için de masaya kadar ayrıca bir kablolama alt yapısı kurulmalıdır. Bunun yanı sıra bir de analog telefon santrali gerekir. 


Analog telefonlar ve telefon santralleri ilk zamanlarından bu yana çok ciddi gelişmeler sergileyememiştir. IP telefonlarda ise durum böyle değildir. Sürekli gelişen ve yeni özellikler edinen IP telefonlar iş verimliliğinin yükseltilmesi için çeşitli donanımlarla ve fonksiyonlarla gelişmeye devam etmektedirler. Ayrıca modelleri de ihtiyaca göre farklılık göstermektedir.


IP Telefon Ne İşe Yarar?



IP telefonlarda iki kullanıcının VoIP teknolojisini kullanarak yaptığı görüşmeler dahilinde sesler belli başlı kod eklere ayrılmaktadır. Tarafların sesleri diğer tarafa kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden iletilmektedir. Bu gönderme durumunda gönderilen ses kodekleri paketler halinde internet aracılığıyla upload edilmektedir. Kod ekleme süresinde, saniyede ortalama 40 Kbit/saniyelik band gemişliği kullanılmaktadır. VoIP teknolojisinde birçok farklı protokol kullanılmakla birlikte bunlar arasında en yaygınının SIP protokolü olduğu bilinmektedir.


SIP protokolü ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Açılımı Sension Inıtiation Protocol olup internet aracılığı ile telefon hizmeti sunulması için geliştirilmiş bir protokol olma özelliğine sahiptir. Bir IP ağı üzerindeki iki ya da daha fazla kullanıcının arasında çağrı kurulumu ve çağrı sırasındaki parametrelerin değiştirilmesi için SIP protokolünden yararlanılmaktadır.


IP Telefon Terimleri


SIP hesabı; bir IP telefon üzerinde kullanılabilecek olan telefon numarası adedini belirlemektedir. Eskiden kullanılan her bir analog telefonda bir numara bulunurdu. Eğer birden fazla numaraya ihtiyaç varsa bu durumda birden fazla telefona ihtiyaç duyulurdu. Gelişen teknoloji sayesinde tek bir masa telefonuyla birden fazla numaraya hizmet verilmesi mümkün olmaktadır. Telefonların geniş ekranları hangi numaranın arandığı, kimin arandığı gibi detaylı bilgileri anlık olarak görme imkanı sağlamaktadır.


Meşguliyet panosu telefonların hemen yanına monte edilen bir donanımdır. Şirket içindeki dahili telefonların meşguliyet durumlarının görülmesini, tek bir tuşla arama yapılabilmesini sağlar. Çoğunlukla santral operatörleri ile telefonları yanıtlayan sekreterler tarafından kullanılması tercih edilmektedir. Gelen ve giden arama trafiği yüksek olan kişilerin telefonları için daha çok kullanılırlar. Kağıtsız tasarımları sayesinde takip edilebilecek olan numaralar web arayüzünden ya da menüden güncellenebilir, eklenebilir ya da silinebilir.


POR diğer bir deyişle Power Over Ethernet, ethetnet erişimi üzerinden elektriğin de sağlandığı anlamına gelmektedir. Bilgisayar hatları için kullanılan kablolar üzerinden telefonların gereksinim duyduğu elektrik gücünün sağlanması mümkün olmakla birlikte bunun için ağ yapısında kullanılmakta olan Switch cihazları POE destekli olmalıdır. Böylece çalışanların masalarında IP telefonların çalışması için adaptör ve elektrik prizine ihtiyaç duyulmamaktadır.


Alt yapının Gigabit iletişimi için switchler ile donatılması ve telefondan yoğun ses-görüntü iletişimi olacağı durumda gigabit port olan telefonlar tercih edilmektedir.


IP Telefon Modelleri ve Çeşitleri Nelerdir?


IP telefonlar temelde ses iletişimi için kullanılmakla birlikte çok daha fazla görev üstlenebilmekte ve iş verimliliği açısından farklı çözümler üretebilmektedir. Görüntülü konuşma imkanı sunan kameralı IP telefonlarla video görüşmeleri ve toplantılar yapılabilmekte, konferans odalarına katılınabilmektedir. IP Dect telefonlar ise kablosuz iletişimin rahatlığını sunmaktadır.


DECT telefonlar ahizesi ve baz ünitesini bağlayan bir kablo olmaksızın telefon hatları üzerinden iletişim kurma amacıyla kullanılabilien cihazlar olarak tanımlanabilirler. IP DECT telefonlar DECT el terminali cihazlarının kablosuz iletişim kurdukları baz istasyonunun IP üzerinden santralle iletişim kurabilmesini sağlamaktadır.


Kimler Tercih Etti?


Kobikom'u Tercih Eden Mutlu Müşteriler :)


Teknoloji Ortaklarımız

Yealink Grandstream Gigaset Jabra Sennheiser Fanvil Huawei Plantronics Cisco Panasonic