SIP Nedir ve SIP Nerede Kullanılır? | KobiKom A.Ş.

SIP Nedir ve SIP Nerede Kullanılır?

SIP Nedir ve SIP Nerede Kullanılır?

Session Initiation Protocol diğer bir deyişle SIP, Oturum Başlatma Protokolü anlamına gelmektedir. SIP iki ya da daha fazla sayıdaki kullanıcı arasında bağlantı kurularak oturum başlatılmasını ve gerçek zamanlı protokoller aracılığıyla veri taşınmasını sağlayan bir ağ protokolü olma özelliğine sahiptir. Diğer bir deyişle video, ses, anlık mesajlaşma ve diğer multimedya oturumlarını içeren etkileşimli kullanıcı oturumları SIP tarafından başlatılır ve yönetilir. 3GPP yani Üçüncü Nesil Ortaklık Projesi sinyal protokolü olan SIP aynı zamanda VoIP’de kullanılan başlıca sinyal protokollerinden biri olarak bilinmektedir.


SIP 3G ve 4G telefonlar dahil olmak üzere birçok yeni teknolojinin ayrılmaz parçası olduğundan kullanımı da giderek yaygınlaşmakta; SIP hem iletişim ağının merkezinde hem de çevresin multimedya konferanslarının, internet üzerinden telefon aramalarının ve multimedya dağıtımının kontrol edilmesinde kullanılabilmektedir.


SIP multimedya iletişiminin kurulması ve sonlandırılması için yapılan sinyalleşme kapsamında; kullanıcı konumu, kullanıcı uygunluk durumu, kullanıcı yetenekleri, oturum başlatma ve oturum yönetimi gibi bilgilerin iletilmesini sağlar. SIP oturumlarında multimedya tanımlamaları için SDP, RTP gibi diğer IETF protokolleri kullanılmaktadır.


SIP Teknolojisi


SIP, HTTP’ye yani Köprü Metni Aktarım Protokolü’ne dayanmakta olup kullanıcı aracıları ve Proxy sunucuları gibi ağ öğelerine çağrı kurulumu ve sinyalleme özelliklerinin gömülmesiyle ilgilenmektedir. Sinyalizasyon ve çağrı kurulumu, IP tabanlı iletişim sistemleri tarafından PSTN ‘de bulunan çağrı işleme fonksiyonlarının ve özelliklerinin desteklenmesi amacıyla kullanılabilmektedir. SIP,  bir VoIP uygulamasının geleneksel telefon sistemlerinin sunabildiği yüksek kaliteye ve güvenilirliğe sahip olmasını sağlamaktadır. Bir iletişim oturumunun sinyalleşme kısmını işleyen SIP, SDP yani Oturum Başlatma Protokolü için bir taşıyıcı görevini üstlenmektedir. SDP oturumun medya bölümünü yönetmekte ses ve video içeriğinin iletimi RTP yani Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle SIP oturumu RTP’nin paket akışlarını içermekte ve multimedya oturumunda yer alan protokollerin bir parçası haline gelmektedir.


SIP Nasıl Çalışır?


SIP çift yönlü etkileşim ile çalışmakta olup her SIP mesajı için bir cihaz istek göndermekte ve diğer cihaz aldığı bu isteğe yanıt vermektedir. 


1xx ile başlayan yanıt kodları cihazın alındığı ve mesajı işlediği, 2xx ile başlayanlar kodların tamamlandığı anlamına gelmektedir. Yeniden yönlendirmeler için 3xx ile başlayan kodlar kullanılmakta olup en yaygın şekilde bilinen kod 200’dür. 


SIP herhangi belirli bir ortam türüne bağlı bulunmamaktadır. Bu yüzden genişleyen medya teknolojilerine hızlı bir şekilde entegre olması mümkün olabilmektedir. SDP medya ayrıntılarını, RTP ise verilerin teslimini yönetmektedir.SIP’nin protokollerin uygulama katmanında olduğu ve sadece bir sinyalleşme protokolü olma özelliğine sahip olduğunun unutulmaması gerekmektedir. SIP multimedya oturumlarının herhangi bir detayını kendi başına işlemediği gibi uçtan uca ve kimlik doğrulamasının yanı sıra S/MIME kullanarak uçtan uca şifrelemeyi desteklemektedir. 


Herhangi bir SIP oturumundaki üyeler birçok noktayla, tek noktayla ya da hepsini içeren bir yapıyla ilişki kurabilmektedirler. Aynı zamanda alt katman taşıma protokolünden bağımsız bulunmaktadır. Temel SIP protokolünü uygulayan yazılım, ek yeteneklerle genişletilebilmekte ve birçok medya uygulaması için aktif olarak kullanılabilmektedir.


SIP Nerede Kullanılır?


Çeşitli multimedya işlevlerini ve etkileşimli kullanıcı oturumlarını başlatıp yöneten bir protokol olan SIP, IP bilgisi aracılığıyla VoIP görüşmelerinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Sinyallerle kurulan etkileşimde gerekli bilgileri toplamakta ve uygun şartlar sağlanınca sinyaller aracılığıyla iletişimi gerçekleştirmektedir.


SIP’nin sağladığı en büyük avantaj hem IP hem de geleneksel telefon iletişim desteği sunabilmesidir. İletişim hizmet sağlayıcıları geleneksel telefon ve IP iletişim hizmetlerini birbirine bağlayabilmek için SIP’ten yararlanabilmektedir. 


Protokol iki ya da daha fazla sayıda bilgi işlem cihazının birbirleriyle nasıl iletişim kuracağını tanımlayan bir dizi kural olarak ifade edilebilmektedir. VoIP bir protokol değildir. Yalnızca IP kullanarak ses ve video bilgilerinin taşınmasında yer alan tüm teknolojiler için kullanılan genel bir terimdir. 




SIP ve VoIP İlişkisi Nedir?


SIP, VoIP aramaları sırasında tek başına çalışmamakta olup ses verilerinin hedefe ulaşmasının sağlanabilmesi için başka protokoller de onunla birlikte çalışmaktadır. Bunlardan biri SDP olarak da bilinen Oturumu Açıklama Protokolü’dür. SIP sinyal ayrıntılarının değiştirilmesi için IP uç noktalarıyla iletişim kurarken, SDP katılımcıların oturuma katılmasına ya da oturumun ayrıntılarını almasına katkıda bulunmak için oturumla ilgili bilgilerin iletilmesi görevini üstlenir. 


SIP ile VoIP birbiriyle sıkı şekilde iç içe olan kavramlar olup karşılaştırılmaları çok da doğru bir adım olmayabilir. VoIP sesli iletişim kullanıldığı sürece SIP protokolüne ihtiyaç duymaz. Sesli iletişimi daha kolay bir hale getiren birden çok internet protokolü olmakla birlikte SIP bunlar arasında en yaygın kullanılanıdır. Aynı zamanda SIP metin, görüntülü ya da sesli sohbet başlatma imkanı da sunmaktadır. 


SIP kullanıcıların internet bağlantıları üzerinden video,  mesaj, dosya ve diğer veri türlerini karşılıklı olarak göndermesine izin vermekte bu sayede temel VoIP yeteneklerini sesli aramanın çok ötesine taşımaktadır. SIP’ye geçmek birçok şirket açısından maliyet tasarrufu ve üretkenlik anlamına gelmektedir. 

Kimler Tercih Etti?


Kobikom'u Tercih Eden Mutlu Müşteriler :)


Teknoloji Ortaklarımız

Yealink Grandstream Gigaset Jabra Sennheiser Fanvil Huawei Plantronics Cisco Panasonic