Video Konferans ve Telekonferans Nedir? | KobiKom A.Ş.

Video Konferans ve Telekonferans Nedir?

Video Konferans ve Telekonferans Nedir?

Zamanın çok hızlı geçmesi ve hayatın akışı içinde yoğunluğun fazla olması insanların bazen fiziki olarak birden fazla yerde bulunmasını gerektirmektedir. Her işe yetişmenin zorluğunun yanı sıra birçok zaman insanlar yapmaları gereken işleri 24 saate sığdırmakta zorlanmaktadır. Bu noktada en büyük yardımcımız tartışmasız bir şekilde teknolojide yaşanan gelişmelerin hayatımıza kattığı yeniliklerdir. Bu yenilikler sayesinde bazen fiziken olmasak da görüntülü olarak istediğimiz yerde olma imkanına sahibiz. 


Video konferans ki ya da daha fazla yerle eş zamanlı olarak sesli ya da görüntülü konuşma imkanı veren telekomünikasyon teknolojisidir. Yüz yüze konuşma ile neredeyse aynı olan video konferans sistemi 1970’li yıllarda ABD’de geliştirilmeye başlanmıştır. Picturephone teknolojisinin bir parçası olarak da bilinen video konferans teknolojisinin piyasaya dağıtımını AT&T şirketi gerçekleştirmiştir. O dönemlerde istihbarat, belge ve görüntülü belge paylaşımı için kullanılan video konferans teknolojisi zaman içinde gelişmiş kullanım kolaylığının ve zaman tasarrufunun da etkisiyle birçok farklı alanda kullanılmaya başlanmıştır. 1980 yılından sonra ise video konferans sistemi olarak dünya genelinde hızlı bir şekilde yaygınlaşmıştır. 


Video konferans günümüzde son derece yaygın kullanılan sistemlerden biridir. Birbirinden uzak firmaların seyahat zorunluluklarının ortadan kalkmasında, zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesinde etkilidir. Teknolojideki gelişmeler sayesinde video konferans çok daha kolaylaşmış olup tablet, laptop gibi cihazlardan kolay ve kesintisiz bir iletişim imkanına erişilebilmektedir. Aynı zamanda dosyalar, evraklar ve sunumlar paylaşmak da mümkündür.


Video konferans sesli ya da görüntülü veri iletilmesi için bir ağ ya da internet kullanan ve farklı yerlerde bulunan iki ya da daha fazla insan arasında yapılan bir toplantı olarak tanımlanabilir. Bilgisayar kullanılarak video konferansa katılabilmek için bir mikrofon, hoparlör, bilgisayara takılı ya da içine yerleştirilmiş bir video kamera ile birlikte video konferans web uygulamasına ya da video konferans yazılımına ihtiyaç vardır. Konuşma sırasında toplantı üyeleri konuşmacıların sesini duyduğu gibi kişilerin yüzü katılımcıların ekranındaki bir pencerede görüntülenmektedir. 


İşle ilgili görüşmelerde video konferans tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri sağladığı avantajların yanı sıra kullanım kolaylığıdır. Eskiden özel donanımlı odalara girilerek video konferans yapılırdı. Donmalar, kopmalar gibi ciddi bağlantı sorunları yaşanırdı. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde video konferanslara akıllı bilgisayarlar, tabletler aracılığıyla katılmak mümkündür. Skype gibi uygulamaların yüklenmesi hızlıca erişim imkanı vermekte ve zaman kısıtlaması durumunda oldukça gerekli olan bu teknolojiden kolayca yararlanma avantajı sağlamaktadır.


Telekonferans Nedir?


Birden fazla sayıda kişinin sesli olarak kaliteli bir telefon görüşmesi yapmasını sağlayan sisteme telekonferans denilir. Telekonferans sistemi ofislerin, şirketlerin başka ofislerle, şirketlerle rahat bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktadır. Telekonferans teknolojisi yalnızca iş hayatında değil günlük hayatta da sıklıkla kullanılmaktadır. 


Video konferans gibi tele konferans da bir telekomünikasyon sistemi olma özelliğine sahiptir. Canlı bilgi alışverişi yapma imkanı sunar. Bir konferans çağrısıyla başlatılmakta olup üç ya da daha fazla sayıda katılımcı arasında eş zamanlı olarak iletişim kurma imkanı verir.


Konferans Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?


Konferans sistemlerinin sağladığı en büyük avantajlardan biri sözsüz ifadeleri okuma imkanı sunmasıdır. Karşı taraftaki kişinin mimikleri, yüz ifadeleri rahatça görülebildiğinden dolayı konuşma ile ifade arasında bir fark olup olmadığı kolayca görülebilir.


Eski bir sistem olmadığından dolayı yalnızca akıllı telefonlarda, taşınabilir bilgisayarlarda tek tıkla karşı tarafla görüşme başlatma imkanı vardır. Görüntü ve ses kalitesi yüksek olduğundan yer ve zaman fark etmeden istenilen yerde görüşme yapılabilmektedir.


İnsanlar iş hayatlarında da özel hayatlarında da iletişim kurmak için uzun zamandır telefon, mail, kısa mesaj kullanıyor olsa da mesajlarda duyguların aktarılması, enerjinin yansıtılması, istenilen bağın kurulması çok da mümkün olamamaktadır. Yüz yüze iletişim çok daha verimlidir. Mimikler sayesinde insanlar birbirlerini çok daha iyi bir şekilde tanıyabilmektedir.


Video konferans sistemi birden fazla şubesi olan firmalarda ve kurumlarda, uzaktan eğitim için eğitim kurumlarında, belediyelerde ve devlet kurumlarında, hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında, otellerde ve turizm sektöründe, adliye saraylarında, mahkemelerde ve ceza evlerinde, konferans salonlarında, fuar alanlarında ve toplantı salonlarında kullanılabilmektedir.


Video konferans sistemi seyahat masraflarının minimize edilmesini sağladığı gibi üretkenliğe pozitif yönde katkıda bulunmaktadır. Personelin ve yöneticilerin motivasyonunun yükseltilmesinde önemli bir role sahiptir. Toplantıların daha verimli hale gelmesinde etkilidir. Görsel içeriklerin paylaşılması, raporların ve sunumların desteği sayesinde daha verimli toplantılar yapıldığı gibi daha yüksek katılım sağlanarak daha iyi grup çalışmalarına imza atılır.


Kimler Tercih Etti?


Kobikom'u Tercih Eden Mutlu Müşteriler :)


Teknoloji Ortaklarımız

Yealink Grandstream Gigaset Jabra Sennheiser Fanvil Huawei Plantronics Cisco Panasonic