VoIP Nedir? VoIP Tercih Etmeniz İçin 5 Neden? | KobiKom A.Ş.

VoIP Nedir? VoIP Tercih Etmeniz İçin 5 Neden?

VoIP Nedir? VoIP Tercih Etmeniz İçin 5 Neden?


Günlük iş operasyonlarının temel yapıtaşlarının başında iç ve dış iletişimin sorunsuz bir şekilde sağlanması gelir. Voice Over Internet Protocol diğer bir deyişle VoIP kurumsal iletişimin sağlanması noktasında son derece önemli bir role sahiptir. VoIP insanların internet bağlantısı üzerinden telefon görüşmesi yapılmasına imkan veren bir teknolojidir. 


Geleneksel telefonlar iki telefonun bir dizi santral aracılığıyla birbirine bağlanması için devre anahtarlamayı kullanırlar. Devre kurulduktan sonra yön çağrı süresince aynı kalmaktadır. Buna karşılık VoIP, telefonları ya da diğer taşınabilir teknolojileri bir internet bağlantısını kullanarak birbirine bağlar ve IP yönlendirme optimizasyonundan yararlanırlar. 


PSTN diğer bir deyişle Public Switched Telephone Network (Genel Aktarmalı Telefon Şebekesi) dünya genelinde kullanılmakta olan devre aktarmalı telefon ağına verilen isimdir. Başlangıçta bu ağ sabit analog telefon şebekesi olarak kurulmuş olsa da günümüzde hemen hemen tamamen dijital özelliklere sahiptir. Ve sabit telefonlara ek olarak mobil telefon hatlarını da kapsamaktadır.


PSTN genelde ITU-T tarafından hazırlanan standartlara göre hizmet verir ve adres olarak telefon numarası olarak bilinen E.163-E.164 adreslerini kullanırlar. Bazı özel telefon hatları PSTN ağına bağlı değildir ve askeri telefon hatları bunlardan biridir. Bazı özel şirketlerde de yalnızca sınırlı kapılardan bağlı olan özel telefon hatları vardır. 


Bu şebeke başlangıçta, elle anahtarlamalı analog ses iletişimi için kullanılırdı. Zaman içinde otomatik telefon iletişimi sağlandıktan sonra dijital anahtarlama sistemi kullanılmaya başlandır. Dünya çapındaki telekomünikasyon şebekesi günümüzde mobil telefon ağlarını da içerecek şekilde genişletilmiş bulunmaktadır. Ancak telefonların bakım maliyetleri ve özellikleri açısından önemli sınırlamalar söz konusudur. 


VoIP teknolojisinde ise internet üzerinden paket anahtarlama kullanılmaktadır. Bu sistemde veriler ağ üzerinden gönderildiği sırada tanımlayıcı bilgiler atanan paketlere bölünmektedir. Alıcı uçta, iletilecek olan verileri yeniden biçimlendirebilmek için paketler sırayla gönderilmektedir.


VoIP Hatlar ile Analog Hatlar Arasındaki Farklar Nelerdir?


Analog hatlar fiziksel bir cihaz olmadan kullanılamazken VoIP fiziksel bir cihaz olmadan kullanılabilirler. Analog hatlar aynı ana birden fazla gelen ve giden arama alamazken VoIP cihazlarda aynı anda birden fazla gelen giden arama yapılabilmektedir. Analog hatlar konuma bağlı VoIP hatlar konumdan bağımsız olarak kullanılmaktadır. Analog hatlar tek bir cihaz aracılığıyla VoIP cihazlar ise akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi cihazlarda maliyetsiz bir şekilde kullanılabilirler.


VoIP Hatların Sağladığı Avantajlar Nelerdir?


VoIP teknolojisini en çok öne çıkaran özellik düşük iletişim maliyetlerine sahip olmalarıdır. Geleneksel telefonlara oranla VoIP çok daha ucuz bir teknolojidir. VoIP hatlar iletişim maliyetlerinin düşmesine katkıda bulunurken aynı zamanda bakım ve insan gücü gereksinimi olan yüksek maliyetli eski ekipmanların kullanılması ihtiyacını ortadan kaldırır, paradan tasarruf etme imkanı verir. Ayrıca VoIP hatlar sayesinde ihtiyaç duyulan sayıda kanal kullanılabilir. Kanal ve özellik ekleme ya da kaldırma işlemleri hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. 


VoIP teknolojisi iletişimi birleştirme imkanı sunar. Sahip olunan eski hizmetler ve ekipmanlar özellikleri açısından sınırlayıcı olduğundan genelde yeni teknolojilerle entegre edilmeleri zor olmaktadır. Günümüzün en gelişmiş ses teknolojisine sahip olan VoIP daha hızlı çalışmaya ve daha üretken olmaya yardımcı birçok özellik sağlar. 


VoIP sayesinde her yerde ve her zaman erişim imkanı vardır. Ağınıza ya da internetinize erişiminiz olduğu sürece VoIP aramaları yapabilir ve gelen aramaları karşılayabilirsiniz. 


VoIP sistemleri, VoIP armaları yapılması ve alınması için klasik telefon ya da cep telefonu kullanma imkanı verir. İstediğiniz her yerde iletişim halinde olmanız mümkündür. Sesli posta mesajlarını e-posta yoluyla alma ve herhangi bir oynatma cihazında dinleme avantajını sağlar. 


VoIP telefonlar aracılığıyla video görüşmeleri yapmak, anlık olarak iş arkadaşlarıyla mesajlaşmak ya da elektronik ortamda faks gönderip almak mümkündür.


VoIP kurulumları minimum düzeyde teknik bilgiye ve uzmanlığa gereksinim duyar. Ölçeklendirilmesi son derece kolay olmasının yanı sıra özellik eklemek de basit ve ucuzdur.



VoIP Cihazların Çalışması İçin Hangi Cihazlar ya da Yazılımlar Gerekir?


VoIP hatlar SIP destekli IP telefonlarla kullanılabilir. En kolay kullanımı olan mobil uygulamalar IOS ve Android gibi akıllı telefon uygulamalarıdır. Özellikle işlerini bilgisayar ile takip eden kişiler işlerini yaparken diğer yandan gelen çağrılarını bilgisayarları aracılığıyla rahatlıkla karşılayabilirler. FXS, FXO gibi dönüştürücüler kullanılarak analog veri dijital veriye çevrilerek kullanım yapılabilir. 


İnternet Üzerinden VoIP Görüşmesi Nasıl Yapılır?


İki kullanıcı ya da şirket arasında VoIP görüşmesi yapılırken sesler belirli kodeklere iletilerek karşı tarafa iletilmektedir. Karşı tarafın konuşmaları da kodek paketleriyle internet üzerinden iletilir. Gönderilen ya da alınan ses kodekleri çok küçük boyutlu olduğundan iletişim esnasında bekleme ya da kesilme olmaz. Çünkü VoIP teknolojisi arka planda birden çok sayıda farklı protokol kullanır. Ses sinyallerinin dataya çevrilip internet üzerinden iletilmesi VoIP teknolojisinin en önemli özelliğidir. Bu nedenle kaliteli bir iletişime sahip olmak isteyen kurumlar kesintisiz internet bağlantısına sahip olmalıdır. 

Kimler Tercih Etti?


Kobikom'u Tercih Eden Mutlu Müşteriler :)


Teknoloji Ortaklarımız

Yealink Grandstream Gigaset Jabra Sennheiser Fanvil Huawei Plantronics Cisco Panasonic